Pentru cei ce inca nu stiu, Coachella este unul dintre cele mai importante festivaluri muzicale ale lumii. Anul acesta, Beyonce a fost cap de afis. Alaturi de ea, au participat si vedete ca The Weeknd sau Eminem, printre alti exponenti ai muzicii rap sau R&B.
 
Si tot in cadrul festivalului de anul acesta, miile de fani prezenti au mai avut parte de o experienta unica, memorabila prin folosirea echipamentelor Powersoft Audio. Pe Sahara Tent, posibil cea mai mare scena din lume pentru muzica dance electronica, organizatorii festivalului au impins granitele imposibilului in designul sunetului, cu gama de subwoofere de la Rat Sound – fiecare amplificata de Powersoft si construit in jurul tehnologiei M-Force.
 
“Suntem incantati de faptul ca tehnologia noastra M-Force este din nou elementul definitoriu al sunetului Coachella, de aceasta data jucand un rol esential in modul in care zeci de mii de fani pot reactiona si interactiona sub forma unei experiente sonore importante a festivalului.” a declarat Francesco Fanicchi, Directorul de Brand si Comunicare Powersoft. “Faptul ca putem ridica o astfel de experienta de sunet la noi cote prin inovatie si design reprezinta o validare speciala a echipei noastre de ingineri.”
 
Festival in continua crestere
Festivalul Coachella a crescut semnificativ si s-a schimbat in decursul celor doua decenii de existenta, iar cei de la Rat Sound au observat si o evolutie a nevoilor sale de sunet. “Coachella a crescut destul de mult de-a lungul anilor si este probabil unul dintre cele mai incitante evenimente din perspectiva sistemului de sonorizare”, au declarat reprezentantii Rat Sound. “Provocarea o reprezinta insa zonele masive de acoperire, minimalizarea sunetului exterior si nevoia de calitate premium si consistenta.” Aceste cerinte i-au inspirat pe cei de la Rat sa valorifice forta puterii Powersoft M-Force prin subwooferele salle SuperSub, stabilind un nou standard in performanta low-end in acest proces.
 
Mai putin echipament, un plus de volum
Rat Sound s-a ocupat de sonorizarea a sapte scene ale festivalului Coachella, folosind difuzoare premium L-Acoustics – K1, K2 si KS28. Numai scena Sahara a inclus un sistem de 252 de difuzoare. Dar pentru a conferi participantilor o experienta cu adevarat unica si memorabila, era nevoie de ceva in plus. “Cred ca pentru orice situatie de amplificare a sunetului live frecventa redusa este cheia conectarii artistului cu publicul. Pentru imersia deplina in muzica, trebuie sa poti simti sunetul”, a mai declarat reprezentantul Rat Sound.
 
La dimensiunile de 32 “x 32″ x 42″, SuperSub este cu mai putin de 25% mai mare decat popularul clasic mondial de 18”, dar ofera o putere semnificativ mai mare pana la frecvente mult mai mici. “SuperSub este la fel de puternic ca doua sau trei subwoofere duble de inalta calitate de 18″, dar ocupa aproape acelasi spatiu in camion ca unul singur. Acest lucru nu numai ca permite obtinerea unui bas extraordinar cu un echipament atat de mic, dar face posibila si economisirea unui spatiu semnificativ la transport. Multiplicand puterea de iesire si avand modul de amplificare integrat, dispare nevoia amplificatoarelor de rack, rezultand o economie de spatiu de 50% in camioanele de transport, ceea ce reprezinta un avantaj extraordinar.”
 
Inspiratie in design
“Inspiratia de a proiecta modelul SuperSub a plecat de la vizualizarea Powersoft’s M-Force moving motor product”, isi aminteste Rat. M-force, un transductor inovator bazat pe o structura cu motor liniar cu magnet, in miscare, ce se deosebeste de traditionala bobina mobila canalizeaza designul sau unic pentru a oferi o capacitate incredibila de gestionare a puterii, conversie electromagnetica, fiabilitate si SPL maxim. “Lucram de ceva timp folosind tuburi metalice si tuburi din lemn pentru designul difuzoarelor si observand M-Force si alte tipuri de design ce au avut ca punct de plecare acest produs, m-am gandit ca pot face ceva special cu asta.”
 

 

Rat explica cum acest design unic de incinta a sporit si performanta M-Force: “Daca va uitati la o linie de gaz de inalta presiune sau la o line de apa de inalta presiune, toate se afla in tuburi, pentru ca un tub nu se va extinde sau contracta. Poti folosi o incinta dreptunghiulara construita cu placaj gros de 2”, sa montezi un difuzor suficient de puternic in ea si peretii se vor flexa si vor vibra. Dar daca acelasi difuzor de mare putere este montat in interiorul unui tub metalic, cantitatea de dilatare si contractie a tubului va fi de o fractiune de milimetru in loc de jumatate de inch sau un centimetru. Astfel ca plasarea motorului M-Force in interiorul tubului si a tubului intr-o incinta patrata, cu porturile in colturi, se pot obtine porturi cu adevarat lungi intr-o incinta Q foarte rigida. Rigiditatea, lipsa de rezonanta a cutiei, lungimea portului si design-ul incintei de tip bandpass se combina pentru a crea un subwoofer cu un raspuns uimitor la frecvente joase cu o presiune foarte mare, dar si definit chiar si pentru frecventele din zona superioara.
 
Clipe de neuitat si echipamente ultra-fiabile
Cu optsprezece subwoofere SuperSub pozitionate in fata si pe centru, in completarea sistemului L-Acoustics, Rat Sound a fost capabila sa ofere celor prezenti o experienta unica. In plus fata de performanta de varf a sunetului, M-Force a conferit subwooferelor SuperSub un alt atribut la fel de valoros: fiabilitate. “Lucram timp de doua weekenduri, cu cate 185 de trupe in fiecare din cele 3 zile“ explică cei de la Rat Sound. “In combinatie cu factori de mediu precum temperaturile – au fost atat zile calde, cat si zile reci – vant, furtuni de praf, dar si numarul total de ore, trebuie sa ai un subwoofer foarte puternic.“ SuperSub si M-Force au rezistat pe orice tip de conditii meteorologice, functionand fara intrerupere pe toata durata festivalului.
 
Presiunea mare nu este singurul scop pentru SuperSub. “Ne dorim si o acoperire optima, o experienta de joasa frecventa imbunatatita si memorabila“, afirma cei de la Rat Sound. “Forta magnetica incredibila a lui M-Force o face mai rapida decat orice alt difuzor dublu de 18″ sau difuzor de 21″ pe care l-am auzit vreodata.“
 
“Pentru festivalul Coachella in special, acordam o atentie deosebita controlului frecventelor joase. Incercam sa oferim audientei ceea ce isi doreste, fara ca sunetul sa ajunga in acele locuri in care nu ne dorim sa ajunga. Cum de exemplu nu ne dorim sa asurzim oamenii aflati la kilometrii distanta de festival. Sigur ca vrem sa le oferim celor prezenti o experienta de care sa se bucure si pe care sa si-o aminteasca mereu, dar ne dorim si sa ne respectam vecinii si comunitatea din apropiere prin minimalizarea sunetului dispersat necontrolat. Iar sarcina de a balansa aceste doua aspecte foarte importante nu este deloc una simpla.
 

 
Posibilitati infinite
Cei de la Rat Sound au realizat faptul ca pentru a atinge potentialul maxim al combinatiei M-Force-SuperSub “vor trebui sa lucreze cu un artist ce scrie muzica ce foloseste raspunsul de frecventa deplina. In acest moment, cea mai mare parte a muzicii este proiectata pentru echipamentele existente, sub 30Hz, si daca aveti difuzoare ce ating frecvente mult mai joare, atingeti o zona relativ neexplorata.” In acest sens, cei de la Rat Sound intrevad oportunitati interesante de a reproduce frecvente de care ne bucuram deja in mediul natural. “Nimeni nu mai produce difuzoare pentru turnee care sa reproduca fundamentala nota C a pianului – la aproximativ 16 Hz. Dar cu Powersoft M-Force, este din nou posibil. Trebuie să facem asta!”
 
Pana atunci, Powersoft M-force va continua sa ii ajute pe cei de la Rat sa ofere experiente sonore memorabile, oriunde se vor decide sa isi duca echipamentele SuperSub. “Coachella este un festival extraordinar pentru ca ne forteaza ca, an de an, sa venim cu solutii ce reusesc sa duca lucrurile la nivelul urmator. Organizatorii ne intreaba mereu ce putem sa facem sa fie mai bine decat anul trecut, cum putem fi mai buni? Si impulsionandu-ne pe noi ne permit sa provocam o reactie in intreaga industrie de a aduce lucrurile la nivelul urmator. Este distractiv si interesant pentru noi sa folosim tehnologii nou, cum este M-Force pentru a crea o experienta speciala si memorabila pentru atat de multi oameni.”