Review-ul monitoarelor audio Genelec S360 si subwooferului 7382 SAM realizat recent de AudioMedia International dezvaluie cum produsele Genelec pot fi folosite eficient pentru acoperirea unor spatii mari cu sunet de calitate.
 
Majoritatea inginerilor de sunet ar spune ca pentru acoperirea unui spatiu mare cu sunet de inalta fidelitate trebuie sa iei in considerare difuzoare mari, pentru a avea putere. Obtinerea unui nivel de presiune sonora (SPL) ridicat de la un difuzor de dimensiuni moderate este posibila, dar de obicei trebuie sa renunti la fidelitate si sa accepti o distorsiune mai mare, fara a mai vorbi despre problemele legate de caldura derivate din amplificarea necesara.
 
Imbunatatirile la nivel de design si procesarea bazata pe DSP au permis producatorilor de monitoare audio sa paseasca cu indrazneala pe ‘teritorii neumblate’. Odata cu interesul sporit pentru echipamentele audio imersive, sisteme surround si instalatii multi-speaker, a aparut si o cerinta pentru monitoare de putere, de inalta calitate, dar de dimensiuni rezonabile.
 
Aki Makivirta, directorul de cercetare si dezvoltare de la Genelec argumenteaza ca pentru astfel de aplicatii, este nevoie de multe difuzoare intr-un spatiu mic, astfel incat dimensiunea acestora este vitala. Genelec S360 este un monitor audio cu doua cai, cu dimensiuni destul de mici de 530 x 360 x 60 mm, ce le plaseaza intr-o pozitie de mijloc, data fiind si greutatea de 30 kg.
 
O pereche de monitoare audio S360 este capabila sa genereze 130dB la un metru si, alaturi de subwooferul 7382 poate produce 105 dB la 10 metri distanta – o raspandire confortabila pentru majoritatea aplicatiilor in care ar fi folosite. Intervalul de frecventa pentru S360 este de 36 Hz pana la 22 kHz (-6 dB), dar valoarea inferioara este extinsa considerabil prin utilizarea impreuna cu subwooferul 7382. Genelec S360 dispune si de un mod de economisire a energiei, Intelligent Signal Sensing (ISS), care transfera sistemul in modul idle daca este inactiv, insa il si activeaza atunci cand este necesar – consumand doar 1 watt in acest mod.
 
Carcasele sunt in sine, din multe privinte, destul de diferite de alte produse Genelec, fiind in forma de cutie din MDF – desi exista un deflector frontal de 32 mm – disponibil in varianta alb sau negru. Cu toate acestea, tweeter-ul de compresie cu diafragma de titan cu diametrul de 1,7 inci este incastrat intr-o zona conica, adanca denumita de Genelec
Directivity Control Waveguide sau DCW. Iar difuzorul este asezat pe patru mici picioare pentru libertatea basului, pe care compania le numeste ‘iso-plate’.
 

 
Genelec acorda o atentie deosebita problemelor de faza si raspunsul difuzorului este excelent si la volume ridicate. Compania furnizeaza o documentatie ampla, inclusiv specificatiile si curbele de calibrare, pentru a demonstra eficacitatea designului, care are intotdeauna un efect linistitor pentru potentialul cumparator. Difuzorul in sine are mai multe puncte de montare si amplificatorul integrat poate fi scos si montat pe rack folosind un kit special, lucru deosebit de important daca urmeaza sa fie folosit intr-un spatiu inchis.
 
Alaturi de conectorii obisnuiti de putere si semnal, analog si digital, amplificatorul de clasa D 250W (woofer) și 100W (tweeter) are o interfata Ethernet pentru configurarea retelei Genelec GLM cu cabluri standard cat5. Aceasta retea este folosita pentru sistemul digital de procesare a semnalului Smart Active Monitor (SAM) de la Genelec pentru a compensa discrepantele din reprezentatia acustica a oricarei camere.
 
Monitoarele au de asemenea, comenzi pentru tonuri fizice pe disjunctoarele DIP din spate daca nu utilizati sistemul SAM, iar Genelec recomanda setari pentru aplicatiile tipice – monitorul este perfect utilizabil ca un monitor de studio “traditional” destul de bun. Software-ul GLM Loudspeaker Manager permite, de asemenea, monitorizarea temperaturii interne a difuzoarelor, nivelurile de intrare si cele catre drivere, precum si discontinuitatea input-ului, un mod de avertizare digitala globala si de protectie la suprasarcina a sistemului pentru toate monitoarele GLM.
 
Subwooferul Genelec 7382 dispune de trei drivere de 15” , un amplificator extern de 2500W, si RAM SW, ce permite montarea difuzorului in orice locatie convenabila fara grija problemelor legate de caldura. Conectorii subwooferului sunt cu conectivitate analogica LFE si digitala, pe langa conectorii sistemului de difuzoare. Prin utilizarea subwooferului, joasele sistemului ating 15Hz – o valoare esentiala pentru redarea exploziilor cinematice si atacurile monstrilor. Crossover-ul poate fi setat intre 50 si 100 Hz, cu o panta de 48dB pe octava.
 

 
Combinatia S360 / 7382 poate functiona cu sistemul SAM pentru aplicarea corectiei pe intreaga gama de frecvente, trasatura esentiala pentru o aplicatie cu semnaturi sonice in continua schimbare. Genelec furnizeaza de asemenea, o documentatie ampla pentru instalarea sistemelor surround de mici dimensiuni pana la sistemele mari, toate controlate din reteaua unica GLM, unde formatul surround si echilibrul de frecventa al monitoarelor pot fi calibrate pentru a se potrivi spatiului. Software-ul poate fi folosit pentru a dezactiva sunetul monitoarelor si pentru a incarca calibrarile din diferite pozitii de ascultare. Se poate utiliza si interfata multichannel 9301 AES/EBU care permite folosirea a 7.1 canale audio digitale cu toate subwooferele din seria 7300.