1. Castile cu o frecventa mai inalta suna mai bine
Fals. O gama de frecvente ar trebui sa indice cea mai mica si cea mai mare frecventa produsa de casti. Intervalul normal al auzului uman este de la aproximativ 20Hz pana la 20kHz. Unele specificatii merg dincolo de asta afisand intre – 5Hz pana la 50kHz- ceea ce este o informatie falsa. Acest lucru este nu numai in afara intervalului auzului uman, dar, de asemenea, nu spune nimic despre ceea ce se intampla intre cele doua frecvente. Urechile umane sunt cele mai sensibile intre 100Hz si 10kHz, astfel incat cantitatea relativa de energie pe care castile o produc de-a lungul acestui interval este cea mai importanta, fata de ceea ce se intampla sub 20Hz sau peste 20kHz.
2. Castile audio se pot strica din cauza volumului mare
Fals. O casca poate elimina presiunea sunetului inainte ca aceasta sa atinga volumul maxim. Acesta este punctul in care produsul isi opreste cresterea volumului si devine mai deformat. Cantitatea de semnal electric necesar pentru a deteriora produsul este mai mare decat punctul de distorsiune. Sunete inalte nu vor deteriora neaparat produsul, dar semnalele electrice excesive pot face acest lucru.
Expunerea la sunete de peste 85 decibeli (SPL) poate provoca leziuni permanente ale auzului, asa ca va rugam sa ascultati la un volum optim in conditii de siguranta.
3. Castile audio open-back sunt strict pentru mixare
Fals. Sunetul este un lucru foarte subiectiv. Modul in care „este corect” sa asculti muzica depinde in totaliate de preferintele ascultatorului.
Cea mai mare diferenta intre open-back si closed-back sau semi-closed-back este izolarea. Castile open-back permit sunetului sa treaca prin ear cups. Ascultătorii de muzica le utilizeaza in medii linistite precum la birou sau in casa. Acestea sunt perfecte pentru un sunet care permite comunicarea cu mediul inconjurator, sunetul nefiind atat de izolat ca sunetul castilor closed-back. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt populare in aplicatiile profesionale: ele pot oferi ceea ce unii utilizatori descriu ca fiind un sunet mai natural.
4. Castile de anulare a zgomotului sunt superioare celor de izolare
Fals. Nici un tip de casti nu este mai bun decat celalalt, sunt pur si simplu diferite. Anularea zgomotului este un proces electronic. In fiecare ear cup exista un microfon care probeaza zgomotul ambiental din apropierea urechii. Acest semnal este introdus intr-un circuit electronic care analizeaza si creeaza o imagine in oglinda a zgomotului, apoi acesta este introdus in semnalul muzical. O parte din zgomotul de fundal este anulat de imaginea in oglinda a zgomotului. Cel mai bine functioneaza la zgomote de joasa frecventa sub 1000Hz, precum zgomotul motoarelor de avioane sau zgomotul produs de un sistem de ventilatie. Ele nu functioneaza la fel de bine la eliminarea sunetelor de vorbire sau alte sunete care se schimba rapid.
Deoarece aceasta este un proces electronic, circuitele de anulare a zgomotului necesita o baterie pentru a functiona. Si, la fel ca toate circuitele, are un anumit grad de suierat. Unii oameni se plang ca atunci cand poarta casti de anulare a zgomotului, aud un suierat, sau detecteaza variatii ale presiunii aerului in urechi.
Castile de izolare ofera de fapt o mai mare reducere a zgomotului decat cele de anulare a zgomotului. Izolarea sunetului functioneaza pe intregul spectru sonor, nu doar pe frecventele joase, lente sau zgomotoase. Izolarea sunetului este de folos pentru blocarea sunetului cauzat de vorbire, de zgomotul televizorului sau muzicii ambientale si este utila pentru calatorii, inclusiv pentru avioane, trenuri sau alte medii. In plus, acesta nu este un proces electronic si de aceea nu sunt necesare baterii si nu exista riscul de producere a unui bazait.
5. Castile nu pot fi curatate
Fals. In timp, materiul sintetic utilizat pentru pernutele de casti poate absorbi mirosurile care nu mai pot fi eliminate. De aceea, exista si masuri care pot fi luate pentru a extinde durata de viata a acestora:
– Inainte de a pune castile deoparte, acestea pot fi sterse cu o carpa curata sau cu un prosop de hartie.
– In mod regulat se poate sterge suprafata cu o carpa umeda si cu o cantitate mica de detergent de vase.
– Pot fi lasate la soare timp de 60 de minute, acest lucru poate reduce mirosurile neplacute.
6. Transpiratia excesiva poate afecta castile
Fals. Artistii profesionisti folosesc casti pe scena multi ani. Ele sunt purtate de obicei ore intregi si sunt expuse si la transpiratie. Castile profesionale sunt testate in prezenta caldurii, umiditatii si spray-ului cu sare pentru ca acestea rezista in toate aceste conditii.
In cazuri extreme, umiditate excesiva in casti poate provoca o reducere a nivelului sunetului sau o modificare a calitatii sunetului. Dupa ce casca se usuca (peste noapte, de exemplu), performanta sa revine la normal. Este indoielnic ca cineva ar putea observa orice schimbare de performanta in timpul utilizarii tipice pe scena sau la sala de sport.
O idee buna este stergerea castilor cu un prosop sau cu un servetel după utilizarea lor.
Daca utilizati mansoanele din spuma cu castile, pentru o utilizare prelungita se recomanda inlocuirea acestora mai des decat in mod normal, posibil saptamanal. Mansoanele din silicon sau de plastic nu absorb umezeala si pot fi folosite in mod repetat, chiar si in conditii de umezeala. Castile trebuie curatate in mod regulat, in conformitate cu instructiunile furnizate.
7. Castile cu drivere quad sunt superioare castilor cu drivere simple sau duble
Fals. Totul este relativ. O casca cu un singur driver pe o parte (single-drive earphone) produce un sunet de-a lungul intregului interval sonor (intre 20Hz si 20kHz). Deci, de ce ar folosi cineva mai mult de un singur driver? Pentru ca exista niste limitari pentru ceea ce poate face un singur driver. Iata cateva:
– S-ar putea sa nu atinga un volum foarte mare inainte de-al distorsiona.
– „Curba” sunetului (nivelul relativ de frecventa de la jos la inalt) poate fi limitata.
– Orice modificare trebuie aplicata prin EQ sau alt tip de procesare.
Pentru a contracara limitarile castilor cu un singur driver, o solutie este sa se includa mai multe drivere in fiecare parte. Filtrarea speciala se aplica pentru a segrega gama de frecvente, permitand unui driver sa se concentreze pe un anumit interval. Acest lucru poate creste eficienta si nivelul care poate fi atins. Acesta nu este diferita de tehnologia utilizata in castile stereo. Semnalul audio de intrare este impartit in doua sau mai multe cai audio (in functie de numarul de drivere), iar fiecare cale este optimizata pentru o anumita gama de frecvente.
Cu toate acestea, nu exista nici o garantie ca o casca multi driver va performa mai bine decat o casca cu un singur driver. De fapt, castile multi driver prost concepute pot provoca anomalii in semnalul transmis, care ar putea duce la neplaceri pentru un ascultator de muzica sau mai rau, la spectacole neplacute sau neplaceri pentru muzicieni sau pentru inginerii de sunet.
8. Difuzoare electrostatice nu produc frecvente low-end precum alte tipuri de difuzoare
Fals. In mod traditional, problema cu difuzoare electrostatice a fost ca acestea reproduc frecvente mai mari uimitor de bine, dar ele nu reusesc sa reproduca frecventele joase cu suficienta energie. Acest lucru nu este adevarat intr-un sistem de casti miniaturizat electrostatic cu sistem de izolare a sunetului, care au ca avantaj faptul ca aceste casti sunt izolate in interiorul cavitatii urechii. Exista un volum relativ mic de aer intre casti si canalul auditiv. Aceasta mica bucata permite castilor sa reproduca frecventele joase in mod eficient.
Sursa: http://blog.shure.com/
Pentru o gama variata de casti profesionale vizitati AudioVision Store.